Specialfys

Effektiv behandling af løbeskader

Vi løbetræner som aldrig før. Men det betyder desværre også, at vi ser en stigning i antallet af løbeskader som for eksempel løberknæ, skinnebensbetændelse, irritation omkring eller bag knæskallen, akillessenebetændelse, lyskesmerter eller hælspore. Mange oplever, at skaderne kan være svære at komme af med. Men griber man behandlingen og genoptræningen rigtigt an, er der gode muligheder for at blive selv de mest genstridige skader kvit.

Løbeskaderne kommer i tre kategorier:

  1. Du har været uheldig og fået en akut traumatisk skade, som for eksempel en ankelforvridning.
  2. Du har trænet hårdere, eller intensiveret din træning hurtigere, end du har været klar til og pådraget dig en overbelastningsskade.
  3. Muskulær ubalance omkring et eller flere led har resulteret i forkert belastning af dele af kroppen. Resultatet er typisk en irritations- eller fejlbelastningsskade i muskler, sener eller en slimsæk.

Der findes masser af information på nettet om, hvordan du skal forholde dig ved akutte skader og overbelastningsskaderne. De kræver oftest blot ro og tid til at hele op. Denne artikel handler om behandling og genoptræning af skaderne i den tredje kategori – de skader man har svært ved at komme af med, fordi de kræver en dybdegående undersøgelse og behandling af årsagssammenhængene bag skaden.

De tilbagevendende løbeskader

Er skaden tilbagevendende eller svær at komme af med, er det en klar indikation på, at du ikke har fået rettet de grundlæggende årsager til din løbeskade. Derfor vil den typisk komme igen, når du genoptager din træning.

Skal du sådan en skade til livs kræver det, at du får analyseret din krops bevægemønstre og identificeret de fejlstillinger eller muskulære ubalancer som gør, at de irriterede områder belastes forkert. Årsagerne skal findes, fejlene skal rettes, og en plan skal lægges for din genoptræning.

Louise har hjulpet mig med smerter, der kom da jeg skulle træne mig op til et halvmarathon løb. Hun undersøgte mig grundigt, gav mig øvelser som hjalp mig, og gode råd til selve løbetræningen, så jeg gennemførte mit løb. Hun sætter sig grundig ind i ens problematik, så jeg vil give hende mine varmeste anbefalinger. Så dejligt at få nogle øvelser, som er tilpasset min krop

-Nina Pedersen.

Er du også løbet ind i en skade? Lad mig hjælpe dig! Læs mine patienters historier her. Og Book din tid her

I det tilfælde nytter det sjældent meget at behandle en inflammeret slimsæk i knæet med laser eller ultralydsbehandling, hvis ikke man finder årsagen til, hvorfor slimsækken er blevet irriteret. Inflammationen vil typisk komme igen efter noget tid, og så er du lige vidt.

Det er her jeg kommer ind i billedet. Jeg har mange års erfaring i at finde og behandle de grundlæggende årsager til tilbagevendende idræts- og løbeskader som for eksempel løberknæ, akillessenebetændelse, springerknæ, lyskesmerter, eller smerter i fødder, ryg eller bækken. Med særlige teknikker, målinger og muskeltests finder jeg de muskler og led, der fungerer dårligt og ligger en behandlings- og øvelsesplan, der genopretter biomekanikken omkring det ramte område. Du bliver din skade kvit og får værktøjer til at forebygge.

Knæleddet er et kompliceret led der ofte belastes af fejlstillinger og dårlige bevægemønstre andre steder i kroppen

Årsagen til en løbeskade findes ofte andre steder end der, hvor det gør ondt

Mange løbeskader skyldes altså ofte, at din krop ikke længere arbejder biomekanisk optimalt. Årsagen findes sjældent det sted, hvor du oplever smerterne. For eksempel skyldes en skade i eller omkring knæet ofte en ubalance eller fejlstilling i den nedre ryg, bækkenet eller foden. Mens en skinnebensbetændelse kan være afledt af muskulær ubalance eller en låsning i et af fodens led.

Kroppen finder hurtigt nye måder at bevæge sig på, som kompenserer for de små biomekaniske defekter. Den gør, hvad den kan for at finde nye bevægestrategier, der skåner de ramte områder. Det er disse nye måder at arbejde på, som over tid kan udvikle belastningsskader i ellers raske dele af bevægeapparatet. Igen gælder det om at trævle årsagssammenhængen op og fikse problemerne, så kroppen kan begynde at arbejde optimalt igen, og du kan løbe frit uden smerter.

Kom af med din skade en gang for alle

Lider du af en tilbagevendende løbe- eller idrætsskade, så book en tid hos mig. Gennem funktionelle tests af dine led- og muskelfunktioner finder vi årsagen til din skade, og sætter dig i gang med en behandling, der virker.

Behandlingen består af de mest effektive fysioterapeutiske teknikker rettet mod årsagerne til dine problemer. Du får også et individuelt øvelsesprogram, sammensat med baggrund i den indledende undersøgelse.

Læs om min fysioterapeutiske tilgang her

Book tid i onlinekalenderen her. Eller ring til mig på tle 20686918 for en snak om din løbeskade, og hvad vi kan gøre ved den.

 

%d bloggers like this: