Specialfys

Frossen skulder – behandling og genoptræning

Frossen skulder er en smertefuld og desværre ofte længerevarende lidelse. Et behandlingsforløb af en frossen skulder skal tilrettelægges individuelt og målrettes den aktuelle status af din skulder. Et skræddersyet behandlings- og genoptræningsforløb sikrer, at din skulder behandles så effektivt og hurtigt som muligt.

Indledningsvist skal det siges, at mange skulderpatienter tror, at de har en frossen skulder. Det er dog langt fra altid tilfældet. Skulderen kan rammes af mange forskellige overbelastnings- eller akutte skader. Kontakt mig for en snak om dit skulderproblem. Jeg har specifik efteruddannelse i skulderen, mange års erfaring i behandling af skulderskader og er medforfatter til Den store skulderbog.

Hvad er frossen skulder?

Frossen skulder er en lidelse, hvor ledkapslen, der omgiver skulderleddet, skrumper. Der forekommer inflammation (betændelse), og der opstår sammenvoksninger i leddet. Det medfører stærke smerter, og bevægeligheden i skulderen nedsættes drastisk. Tilstanden varer ofte længe, men de fleste kommer sig fint uden kirurgi. Frossen skulder rammer både mænd og kvinder; men i mine over 14 år som behandler af skulderskader har jeg dog oplevet en større forekomst af frossen skulder blandt kvinder.

…..Efter en samtale og grundig undersøgelse fandt Louise hurtigt ind til kernen af problemerne…..Jeg har efterfølgende fået 4 behandlinger og kan nu bevæge skulder og arm frit, og det bedste af det hele – uden smerter.

– Lone Arvedsen

Lider du også af skuldersmerter du ikke kan komme af med? Lad mig hjælpe dig! Læs mine patienters historier her. Og Book din tid her.

Symptomer på frossen skulder

Ved en frossen skulder har man voldsomme smerter i skulderen og kraftigt nedsat bevægelighed – især i udadrotationen og når du løfter armen ud til siden. Typisk er bevægeligheden i andre retninger også nedsat. Der vil typisk være smerter om natten, og du kan ikke ligge på siden. Smerterne er til stede i hvile og mange oplever også smerter ned i overarmen.

Ved frossen skulder inflammeres og skrumper skulderens ledkapsel. Samtidig opstår sammenvoksninger i leddet. Det medfører stærke smerter, og bevægeligheden i skulderen nedsættes drastisk.

Årsag til frossen skulder

En frossen skulder kommer typisk snigende og kan opstå uden kendt årsag. Jeg ser også en del frosne skuldre efter skulderoperation eller fysisk traume, såsom fald. Psykiske traumer, som eksempelvis en skilsmisse, kan også udløse frossen skulder.

Forløbet af en frossen skulder inddeles i 3 faser
  1. I første fase har man meget ondt og kan ikke bruge skulderen ret meget. Smerterne bliver nemt provokeret og kan til tider føles ned i overarmen, også når armen er i ro. skulderen er pricipielt ubrugelig. Denne fase kan vare I 3-8 måneder.
  2. I anden fase er der en smule færre smerter, og du kan så småt begynde med lette mobiliserende øvelser og let træning. Her er det også muligt for fysioterapeuten at arbejde forsigtigt med de stramme strukturer i og omkring ledkapslen. I 2. fase er det vigtigt at få sammensat et individuelt øvelses- og behandlingsprogram, og alene træne skulderen indenfor smertegrænsen.
  3. I sidste fase er der markant mindre smerter og det er her muligt at udføre kraftig ledmobilisering. Du kan nu træne skulderen i dens yderstillinger.
Behandling af frossen skulder

Behandlingen i første fase handler primært om at smertelindre med ro, hvile og smertestillende medicin efter behov. Nogle kan have gavn af en blokade (kortison/steroidinjektion), den dæmper betændelsen og lindrer smerterne. I den 2. og 3. fase er der brug for en fysioterapeut, som er specialiseret i skulderbehandling, der kan give dig de helt rigtige øvelser i det rigtige tempo, og som kan arbejde med de stramme strukturer, når skulderen er klar.

Jeg oplever at jeg har fået en meget kompetent behandling af mig og min skulder. Jeg skulle bare være kommet noget før, da jeg allerede efter den første konsultation fik stillet en diagnose, påbegyndt en behandling og efterfølgende oplevede en væsentlig forbedring. De bedste anbefalinger.

– Søren Kragbæk 

Lider du også af skuldersmerter du ikke kan komme af med? Lad mig hjælpe dig! Læs mine patienters historier her. Og Book din tid her.

De fleste kommer sig uden operation, men det er muligt at operere en frossen skulder. Ved operation løsner man ledkapslen og frigør de sammenvoksede strukturer. En operation kræver en længerevarende genoptræning. Alle frosne skuldre bliver gode igen, der kan dog være en smule varigt tab af bevægelighed. En frossen skulder varer typisk 1-2 år.

I og med at det er vanskeligt at træne muskulaturen i første og anden fase, mister man en del muskelmasse undervejs. Derfor er det vigtigt, at genoptræningen fokuserer på træning af alle skulderens muskler. Stabilitetstræning styrketræning, udholdenhed og mobilitetstræning skal indgå i genoptræningen/behandlingsforløbet.

Hvad kan jeg gøre for dig?

Et behandlings- og genoptræningsforløb af en frossen skulder er meget individuelt. Det gælder om løbende at identificere status og udfordringer i alle skulderens muskler og strukturer, og ligge en behandlings- og genoptræningsplan tilpasset lige netop dig og din skulder.

Jeg har haft stor fornøjelse af at blive behandlet hos Louise. Jeg har følt, at jeg har været i meget professionelle hænder, som ser min skulderskade på en ny måde. Endvidere har hun fokus på sammenhængene med andre “skader”, således at det er helheden, der bliver behandlet. Jeg vil klart anbefale Louise til andre!

– Tina Skotte.

Lider du også af skuldersmerter du ikke kan komme af med? Lad mig hjælpe dig! Læs mine patienters historier her. Og Book din tid her

Jeg har over 14 års erfaring og nogle meget specifikke efteruddannelser i skulderen og dens skader. Ud over at bistå i diagnosen af en skulderskade kan jeg sikre, at behandlingen af din frosne skulder tilrettelægges helt rigtigt og løbende målrettes den aktuelle status i din skulder. Det sikrer, at din frosne skulder behandles og genoptrænes så effektivt og hurtigt som muligt.

Behandlingen består af de mest effektive fysioterapeutiske teknikker rettet mod årsagerne til dine problemer.

Læs om min fysioterapeutiske tilgang her

Book tid i onlinekalenderen her. Eller ring til mig på telefon: 20686918 for en snak om din skulderproblematik, og hvad vi kan gøre ved den.

 

%d bloggers like this: