Specialfys

Bækkenløsning – Specialfys kan afhjælpe dine bækkenproblemer

Mange gravide lider af bækkenløsning eller andre bækkenrelaterede graviditetsgener, med stort ubehag til følge. Men for det første fejldiagnosticeres mange bækkenløsninger. For det andet er det i langt de fleste tilfælde muligt at gøre noget ved det. Læs her om de forskellige årsager til graviditetsrelaterede bækkenproblematikker.

Det er min erfaring, at en stor del af de diagnosticerede bækkenløsninger i virkeligheden er graviditetsrelaterede smerter forbundet med låste led, fejlstillinger i bækkenet og muskelproblematikker. Det er også min erfaring, at mange af disse tilstande kan behandles effektivt.

Louise er den bedste og mest kompetente fysioterapeut jeg har været hos ever.

– Karina Remming.

Lider du også af smerter du ikke kan komme af med? Lad mig hjælpe dig! Læs mine patienters historier her. Og Book din tid her

Hvad er bækkenet

Bækkenet består af 3 knogler, 2 hofteben og korsbenet. Disse knogler er forbundet med 3 led , 2 SI-led bagtil og symfysen fortil. Knoglerne er også forbundet med sener og ledbånd. Tilsammen danner knogler og led en ring. For at leddene kan forblive stabile, er de afhængige af at muskler og ledbånd omkring leddene fungerer optimalt.

Bækkenløsning

2-10% af de gravide rammes af bækkenløsning.Hjælp til bækkenløsning - Specialfys.dk

Hvorfor bækkenløsning

Der sker en hormonel ændring under graviditeten, som sikrer, at ledbånd og senestrøg giver sig, så bækkenet kan gøre plads til barn og fødsel. Denne hormonelle ændring spiller en stor rolle i forhold til smerterne under en bækkenløsning. Når leddene giver sig, bliver de mindre stabile og derfor også lettere overbelastet. Især hvis musklerne ikke er stærke nok til at assistere i at gøre bækkenet stabilt.  Man ved ikke hvorfor nogle får bækkenløsning og andre ikke, men tungt fysisk arbejde og tidligere lænde- og bækkenproblemer kan spille en rolle.

Symptomer

Når man har bækkenløsning føles bækkenet løst og det giver smerter både fortil og bagtil. Bækkenløsning er altid fulgt af smerter på forsiden af skambenet. Symptomerne kan opstå gradvist eller pludseligt og for de fleste er det typisk mellem uge 24 og uge 36 i graviditeten. Smerterne kommer ofte i forbindelse med belastning, når du står og går. At gå på trapper, rejse sig fra en stol – eller komme op fra gulvet – kan være særlig smertefuldt. Nogle oplever også smerter i baller, lyske og baglår.

For de fleste kvinder der oplever bækkenløsning forsvinder symptomerne efter fødslen.

Hvad kan vi gøre

Du skal undersøges grundigt for, om det er en reel bækkenløsning, eller om smerterne er forbundet med andre bækkenrelaterede problematikker. Ofte er det en kombination.

Det er kun hvis du er hårdt ramt af din bækkenløsning med betydelige smerter i symfysen, at du skal holde dig i ro og undgå provokerende bevægelser. Bækkenet har generelt ikke godt af at holde sig i ro. Det er muligt at ændre på biomekanikken – altså sikre at muskler og led arbejder optimalt – og dermed fjerne den del af dine smerter som stammer herfra, men vi kan naturligvis ikke ændre på den hormonelle påvirkning.

Bækkensmerter under graviditet

Næsten 50% af alle gravide oplever bækkensmerter i mere eller mindre grad. Det er altså langt fra alle graviditetsrelaterede bækkenproblemer, som er deciderede bækkenløsninger.

Hvorfor bækkensmerter

Når vi går normalt bevæger bækkenet sig hele tiden og led og muskler arbejder frit. Jo større maven bliver, jo vanskeligere er det at gå normalt. Mange gravide begynder at ”vralte” – vi lader overkroppen følge med i bevægelsen, så den vipper med fra side til side. Bevægelserne bliver stive, bækkenet fikseres og muskulaturen omkring bækkenet spænder op.

Der opstår ømhed i led og muskler, og vi kommer hurtigt ind i en ”ond cirkel”, hvor vi bevæger bækkenet endnu mindre. Vi begynder at gå med korte skridt eller vralte endnu mere. Smerterne bliver kun værre af dette. Gangudviklingen og de overbelastede muskler og led gør, at den gravide er disponeret for låsninger i et eller flere af bækkenets led.

Hvis den ene bækkenknogle bevæger sig forover i forhold til korsbenet, åbnes bækkenleddet og det bliver ustabilt. Hvis bækkenknoglen derimod bevæger sig bagover i forhold til korsbenet kan bækkenleddet blive låst. Både et låst og et ustabilt bækken giver smerter, og de kan sprede sig til haleben, baller, lyske og baglår.

Muskulaturens rolle for bækkenet

De dybe stabiliserende mavemuskler og bækkenbunden skal fungere normalt og være stærke, da de er med til at styre bækkenet. Dertil er det afgørende at den store lårmuskel på forsiden ikke er for stram. Er den det, vil den trække bækkenet forover og leddene bliver ustabile. Hvis dine hasemuskler ikke er stærke nok kan de ikke skabe det modtræk, der skal til for at stabilisere bækkenet. Er de for stramme, kan de trække bækkenet bagover og skabe låsning af leddene.

Typisk er det kun den ene side af bækkenet, der er påvirket. Smerterne kan sagtens sidde i modsatte side, end der hvor bækkenet er låst. Det er også vigtigt, at den store ballemuskel aktiveres før baglårsmusklerne under bevægelse. Jeg oplever ofte, at det er det modsatte der er tilfældet hos bækken- og lændepatienter. Den store ballemuskel skal ligeledes medvirke til at skabe stabilitet. Kan den ikke det, før vi initierer en bevægelse, vil bækkenet typisk blive trukket skævt.

Det er altså et kompliceret samarbejde der foregår mellem musklerne. Og hvis den ene medspiller ikke fungerer, kan det påvirke resten af holdet. Nogle kommer på overarbejde og andre gider ikke længere være med.

Hvad kan vi gøre

I mange tilfælde kan vi lette dine smerter betydeligt. Metoden er at identificere de muskler, der er svage, få dem aktive igen og skabe et bedre stabiliserende muskelsamarbejde i og omkring bækkenet. Vi kan endvidere fremskynde denne proces ved at behandle på de muskler, der er for stramme og genskabe bevægelighed i leddene. Dertil kan vi ændre på gangmønsteret, så du ikke får et tilbagefald.

Det er også vigtigt at analysere de øvrige muskler, der påvirker bækkenets position. Musklerne omkring knæet eller i ryggen kan for eksempel have betydning for bækkenets funktion og tilstand.

Budskabet er, at uanset om du lider af decideret bækkenløsning eller andre graviditetsrelaterede bækken-gener, så kan jeg finde årsagen og hjælpe dig med at komme af med hovedparten af dine smerter. Uanset om du har et låst eller et ustabilt bækken skal vi træne og behandle de muskler som underperformer. De er til at finde og gøre noget ved.

Jeg er specialist i at finde den nøjagtige årsag til de bækkenproblematikker du oplever. Gennem en grundig analyse af dine musklers samarbejde, din holdning og leddenes position finder jeg den præcise årsag til dine bækkenproblemer. Når vi kender årsagen, sammensætter jeg et behandlingsforløb, så du bliver dem kvit.

Kontakt mig her eller book tid til en 1. gangs konsultation – en grundig analyse af dine bækkenproblemer – i Onlinekalenderen

Læs mere om mine behandlinger og priser

%d bloggers like this: